Prijava za člane društvaPovorka narodnih noš v Kamniku
Ponedeljek, 14. September 2009

Lepega, sončnega 13. septembra 2009 smo se udeležilipovorke narodnih noš v Kamniku. Povorka je tokrat gostila kar 1700 udeležencev.

Organizator Agencija za razvoj turizma in podjetništva je tokrat organiziral že 39. Dneve narodnih noš v sklopu katerih je bila tudi ta povorka. Natopajoči smo se sprehodili skozi stari del srednjeveškega mesta Kamnik. Ogromnoje bilo tudi obiskovalcev, ki so siprišli ogledati nedeljskopovorko največjega festivala oblačilne dediščine v Sloveniji.

Rade volje smo se odzvali povabilu na povorko, kjer smo predstavili naše nove noše, ki smo jih naredili po raziskavi oblačilnega videza v naših krajih iz začetka 20. stoletja.

Udeležbo na povorki smo združili še z ogledom Celjskega gradu in Šmartinskega jezera po katerem smo se popeljali z ladjico. Slike si lahko ogledate na spodnjih povezavah. Spet smo preživeli prijetno, sončno nedeljo. Za naslednjo leto pa so nas že tudi povabili.

Celjski grad Z ladjico po Šmartinskem jezeru

Oglejte si kratko reportažo s povorke. Več na straneh koTV Kamnik.

Miran Vodušek
Foto: Miran Vodušek in Simona Sel

V VELIKI POVORKI NARODNIH NOŠ V KAMNIKU SMO PREDSTAVILI OBLAČILNI VIDEZ NAŠIH KRAJEV

Agencija za razvoj turizma in podjetništva je letos organizirala že 39. Dneve narodnih noš v Kamniku. Ob zaključku enotedenske prireditve je v nedeljo, 13. septembra, v sprevodu skozi mesto predstavilo svoje folklorne kostume 1700 nastopajočih iz več držav.

Ker imamo v FS Milke Zorec Hotinja vas že dvoje kostumov, ki odražajo oblačilni videz naših krajev v preteklosti, ki so širom po Sloveniji znani po izdaji knjige Spet untrco oblekla bom, smo bili povabljeni, da jih na tej veliki prireditvi pokažemo.

Bili smo prijetno presenečeni. V Kamniku se je zbralo veliko nastopajočih, dogajanje pa je pritegnilo ogromno obiskovalcev. Toliko zainteresiranosti za tovrstne prireditve smo doslej opazili le še na vsakoletnem jesenskem prazniku v Lipnici. Sicer pa podatek, da v mestu pod Kamniškimi planinami deluje kar 30 kulturnih društev, pojasnjuje, da prebivalci mesta in okoliških krajev cenijo bogastvo narodnega izročila ter ustvarjalno in radoživo kulturno delovanje.

Rosana Smogavec Vodušek

Komentarji (0)
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih