Prijava za člane društvaZaplesali smo na FOLKARTU
Ponedeljek, 06. Julij 2009

Po osemindvajsetih letih vztrajnega dela smo folkorniki FS Milke Zorec Hotinja vas uresničili dolgoletno željo. Prejeli smo vabilo za nastop na Folkartu, največjem slovenskem in srednjeevropskem srečanju folklornikov, ki  v okviru Festivala Lent vsako leto pritegne v Maribor veliko izjemnih folklornih skupin z vsega sveta.

Priprave na nastop na Folkartu so  bile skrbne, pridno smo vadili in se odpovedali zgodnjim dopustom, saj je festival potekal v prvem tednu meseca julija.

Doživetje je bilo nepozabno. Zadnji dan  festivala, 4. julija, smo preživeli  v pisani druščini folklornih skupin iz Francije, Indije, Kolumbije, Srbije, Turčije, ZDA in Slovenije.

Posebna pozitivna energija je prevevala nastopajoče, ko smo v  prelepem  sobotnem dopoldnevu  s povorko, pesmijo, glasbo in plesom napolnili ulice Maribora. Vsaka skupina je s posebnim zanosom predstavljala  folklorne kostume in  bogastvo svoje kulture z ohranjanjem plesnega izročila. Na Grajskem trgu smo zaplesali številnim mimoidočim, ki so se občudovali barvitost noš, raznolikost plesov, energijo in temperament plesalcev ter  posebno govorico telesa posameznih skupin. Vriskajoče veselje, glasba, razigranost in radost sta napolnila ozračje mesta.

Zvečer tistega nepozabnega  dne smo bili del dogajanja, ki smo ga  dvajset let  občudovali s tribun plavajočega odra na Dravi. Tudi tokrat so gledalci napolnili sleherni prostor. Naša  folklorna skupina je nastopila s spletom Le pridi fantič moj. Analiza posnetkov  dokazuje, da smo plesali odlično.

Prekrasen dan in letošnji Folkart je organizator Akademska skupina KUD študent zaključila tik pred polnočjo s skupnim nastopom vseh skupin in  velikim ognjemetom.

Ponosni smo, da smo množici gledalcev  predstavili svoja prizadevanja, društvo, občino in državo. Želimo, da festival Lent in Folkart  ostajata živa  in  sleherno leto združita ljubitelje folklore, kulture, umetnosti  in raznovrstnega dogajanja. Predvsem zaradi tradicionalnega festivala je mesto ob Dravi  privlačno daleč preko slovenskih meja.

                                                                                    

                                                                                           Rosana Smogavec Vodušek

Foto: Sandi Vodušek

Komentarji (0)
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih