Prijava za člane društvaKomedija ljubezni

Komedija v treh dejanjih

Komedija Noela Cowarda Komedija ljubezni je zadnja v režiji našega režiserja Franca Klasinca.

Režija: Franc  Klasinc

Igrajo

Sibila Chase              Vita Vodušek ali Tea Coif

Elyot Chase                Martin Škorjanc

Amanda Prynne         Martina Škorjanc

Viktor Prynne              Boštjan Bračič

Luiza                            Tea Coif ali Vita Vodušek

Scena:  Ivo Nemec, Jože Cvetko in Franc Klasinc

Gasba: Mira Prel, Miran Vodušek in Darko Bedjanič

Lektor: Tanja Steyer

Razsvetljava: Igor Skodič

Inspicient: Tea Coif ali Vita Vodušek

O avtorju

Noel Coward je angleški dramatik, rojen leta 1899. Napisal je kar triintrideset celovečernih odrskih besedil. Že zelo zgodaj se je začel ukvarjati z gledališkim amaterizmom, kar za nas »gledališke ljubitelje« pomeni, da je avtor zelo dobro poznal naša hotenja po gledaliških besedilih, ki bodo občinstvo nasmejala in obenem imela tudi življenjsko sporočilo, ki bo ljudem zanimivo in aktualno. Takšna je prav gotovo tudi Komedija ljubezni, ki jo je napisal leta 1929, mi pa smo uprizoritev opredelili v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Prikazuje ljudi, ki ne morejo živeti skupaj, pa tudi ne narazen. Elyot in Amanda se ločita, ker ne vzdržita drug ob drugem; se po nekem skrivnostnem privlačnostnem zakonu spet najdeta in rodi se  in slednjič - ko se zdi, da se je vnovična zveza podrla  - ugotovita, da je njuno zasebno življenje, se pravi njun svet, zdaleč primernejši in vrednejši kot kakršnokoli nadomestilo zanj.

 

Kratka vsebina

Eliot pride s svojo novo, mlado ženo Sibilo na medene tedne v hotel ob Mediteranu. Po naključju pride v isti hotel v isto trinajsto nadstropje s skupnim balkonom na medene tedne tudi njegova prva žena Amanda s svojim možem Viktorjem.

Prejšnji zakonski par je nenehna tarča ljubosumnih izpadov novih partnerjev, kot bi le - ta slutila, da stara simpatija še vedno obstaja. In res! Na dveh sosednjih balkonih se Elyot in Amanda hitro najdeta in stara ljubezen ponovno vzplamti kljub nepozabljenim spominom na nesoglasja v njunem prvem skupnem zakonu. Nemočna sta, da bi se uprla eden drugemu in tako skleneta pobegniti v Amandino pariško stanovanje. Izigrana nerodna Sibila in plašni Viktor se v nastali stiski zbližata in med njima se rodi prava simpatija.

Nekaj dni preživljata Amanda in Elyot prave medene tedne, z vsemi nesporazumi, ki so jima poznani že iz prejšnjega skupnega zakonskega življenja. Vendar tokrat z veliko spretnostjo premagujeta svoje kolerične izbruhe , a žal vse dotlej, ko se njun besedni dvoboj konča s pravim pretepom. V tem trenutku  vstopita v sobo Sibila in Viktor, ki ju ta grozni prizor še bolj zbliža. Elyot in Amanda bi se najraje izognila vsem posledicam in rada bi kar pobegnila vsak na svojo stran. Sibila in Viktor podležeta ljubezenski skušnjavi, a vseeno hočeta situacijo razčistiti s svojima novopečenima partnerjema. Oba para odložita ločitev. Retorična spretnost Amande rešuje kočljivo situacijo dveh prepletenih parov in z Elyotom spoznata, da sta kljub razlikam par, ki ima pred sabo boljšo bodočnost, kot životarjenje s partnerjema iz povem drugega testa. Usojena sta si za skupno življenje, ker ne moreta živeti eden brez drugega, čeprav vesta, da bo njuno življenje polno izbruhov, a tudi pristne nežnosti.

Drugi par, Sibila in Viktor, ki sta že na pogled naravnost rojena eden za drugega, bosta prav tako preživljala številne preizkušnje, ki ju bodo za zmeraj združile ali pa se bosta razšla; kdo ve?

  

Komedija_ljubezni

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih