Prijava za člane društvaZgodovina folklorne skupine

Folklorna skupina KUD Milke Zorec je bila ustanovljena leta 1981 na pobudo g. Franca Fingušta in ge. Majde Vodušek, ki je potem tudi organizacijsko vodila skupino. Strokovno vodstvo je prevzela ga. Marjana Crnkovič, ki je še isto leto pripravila splet štajerskih plesov iz Obreža pri Ormožu.

Na začetku se je zbralo deset plesnih  parov. Za to priložnost je KS Orehova-Hotinja vas financirala izdelavo folklornih noš, ki so bile narejene po zgledu folklornih noš iz Obreža. Skupina je veliko nastopala na lokalnih prireditvah in proslavah ter se že leta 1982 udeležila srečanja folklornih skupin v Mariboru.

Prvi-nastop-1982
Skupinska slika po prvem nastopu na reviji FS v Mariboru leta 1982

Po odhodu mentorice Marjane leta 1983 je skupina je ostala brez strokovnega vodje. Na pomoč nam je priskočil g. Metod Špur, ki je postavil splet štajerskih plesov, vadili pa smo sami.

Z novo mentorico, go. Slavico Hecl, smo leta 1985 dobili nov zagon. Utrdili smo plese, ki smo jih že znali, in se naučili še nekaj novih. Plesali smo predvsem štajerske plese, saj smo za to imeli ustrezne noše. Za popestritev smo se naučili tudi štiri partizanska kola. Tega leta je tudi nastala folklorna prireditev »Fantje po polj' gredo«, ki je naletela na dober odziv in je postala tradicionalna.

Leta 1989 smo na oder postavili  splet prekmurskih plesov.

Folklora-1985
Folklorna skupina leta 1985

Vrstili so se  nastopi doma in tudi v tujini. Nastopili smo tudi v TV-oddaji Naš kraj. Skupina je delovala do leta 1991, ko je zaradi tragične nesreče izgubila kar tri plesalce. V tem obdobju se je zvrstilo veliko plesalcev in plesalk. Predvsem fantje so se veliko menjavali, saj so zaradi odhoda k vojakom prenehali plesati.

 Po nekajletnem premoru, med katerim smo prvotni plesalci postali starši, se nas je leta 1995  spet zbrala peščica tistih, ki smo ples najbolj pogrešali. Ponovno smo sestavili folklorno skupino in za mentorja pridobili g. Metoda Špura, odličnega koreografa. Naš cilj je bil ustanoviti kvalitetno skupino, ki bo predstavljala plese iz različnih pokrajin naše domovine. Uspelo nam je. Trenutno pleše 12 parov, ki so istočasno tudi zakonski pari srednjih let, a mladi po srcu. Še sedaj pleše nekaj prvotnih plesalcev. V skupini nas družita dobra volja in veselje do petja, plesa in negovanja slovenskega ljudskega izročila.

Daljni začetki folklore v Hotinji vasi

Ob prebiranju arhivskega gradiva ob 60. obletnici našega društva sem zasledil podatek, da je v Hotinji vasi že leta 1947 na I. in II. festivalu nastopila tudi folklorna skupina KUD Milka Zorec.

Leta 1951 so na III. festivalu nastopili s Šamarjanko in Svatbeno polko.

Zadnja omemba folklorne skupine je leta 1957, ko je nastopila na V. festivalu.

Folkloro se je v Hotinji vasi po vojni torej plesalo vsaj 10 let.

Folklora-1951

 

Otroška folklorna skupina

Od leta 1998 do 2005 je delovala tudi otroška folklorna skupina pod vodstvom g. Metoda Špura. V tem času so se naučili pet lepih spletov z naslovi:

  • Balada o nagajivem ovnu,
  • Pros'mo roso za to suho zemljo,
  • Ena nam zvezda gori gre,
  • Ivanjski kres   in
  • Od tu in tam.

Največji uspeh so otroci poželi leta 2003 s spletom Ivanjski kres, s katerim so se uvrstili na državno srečanje otroških folklornih skupin Slovenije v Dobrepolju, za kar so leta 2004 prejeli srebrni grb občine Hoče-Slivnica. Otroci so medtem odrasli, naslednikov ni bilo in skupina je razpadla.

Ivanjski-kres
Ivanjski kres

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih