Prijava za člane društvaTam dol na ravnem polju

fotogalerijaPa je privekal na svet, naš 13. in moj drugi folklorni otrok. Upam, da bo številka 13 zanj srečna. Dolgo časa smo ga načrtovali, zadnja dva meseca zavzeto oblikovali, ga božali ter negovali in ga pripravljali za rojstvo, ki se je zgodilo lepe sončne sobote, 4.aprila 2009.

Govorim o novem folklornem spletu, ki smo ga pripravili za srečanje folklornih skupin na območju občine Maribor in okolice v dvorani Union.G.

Metod Špur nam je ustvaril lepo število čudovitih spletov iz različnih pokrajin naše lepe dežele. Z izvirnimi, kvalitetnimi postavitvami poskušam nadaljevati pot, ki jo je začrtal.
To pa seveda ni lahko. Potrebno je vložiti veliko študijskega dela, energije, volje, potrpljenja in še česa.

Pri razmisleku, kaj naj zaplešemo v novem spletu, sem izhajal iz dejstva, da imamo sedaj 12 čudovitih kompletov folklornih oblačil iz naših krajev. Odločil sem se, da bom poiskal plese iz bližnje okolice, Dravskega polja in morda še malo širše. Na tem področju so raziskani in opisani samo plesi iz Cirkovc in Lancove vasi. Ti so nam geografsko najbližje. Zato sem raziskal njihovo dediščino.
Moj prvi splet Le pridi, fantič moj je bil narejen v bolj nežnem, elegantnem stilu. Za novi splet pa sem si želel narediti nekaj bolj živahnega in nagajivega. Vključil pa sem tudi kanček romantike.

Tamdol1

Idejo o spletu sem že kar nekaj časa nosil v sebi. Pri razmišljanju kaj imamo v naši bližini takega, kar bi lahko pokazali, pa drugi nimajo, sem se spomnil na grad Ravno polje pri Kungoti na Dravskem polju, mimo katerega sem se velikokrat vozil pri mojih kolesarskih potepih. Grad je popolnoma zaraščen. Je kot speča lepotica. Na žalost ga razkraja neusmiljeni zob časa. Iz časopisnih člankov in drugih virov sem zasledil, da je bil nekoč mogočna graščina. Nekje sem slišal, da pesem Tam dol na ravnem polju poje ravno o tem gradu.
In tako se mi je porodila ideja, da povežem to pesem z okoliškimi plesi in ta splet posvetim staremu, razpadajočemu gradu.

Tamdol2

Pesem je v bistvu sestavljena kot dialog med fantičem in grajsko gospodično. Ta dialog sem s petjem in dvorjenjem prikazal med sprehodom v začetku plesa. Vse skupaj smo naredili nekoliko gledališko. Naši folkloristi so se z veseljem odzvali in odlično prikazali duha pesmi. Prvi dve kitici plesalci pripovedujemo občinstvu in jih poskušamo pritegniti, kot to naredijo dobri pripovedovalci zgodb.

Tam dol' na ravnem polju
stoji, stoji en beli grad,

tam dol na ravnem polju

stoji en beli grad.

Pod gradom pa špancira en zavber,
zavber fantič mlad,

pod gradom pa špancira

en zavber fantič mlad.

Tamdol3

Sledi dvorjenje med gospodično in fantičem, ki ga izmenoma pojemo eden drugemu.

Oj, fantič pridi k meni,
saj sama, sama sem doma,
oj, fantič pridi k meni,
saj sama sem doma.

Jaz bi že prišel k tebi,
pa se, pa se bojim zaspat',
jaz bi že prišel k tebi,
pa se bojim zaspat'.

Nič se ne boj zaspati,
saj imam petelinčke, linčke tri,
nič se ne boj zaspati,
saj imam petelinčke tri.

Dvorjenje nadaljujemo še plesno. Najprej z umirjeno krajcpolko, nato z malo bolj živahno bošulenko.

Tamdol4

V splet sem vključil še elegantno trojko, eden od redkih plesov, ki se plešejo v troje. Vrhunec romantičnega razmerja sem zaključil z izredno živahno Polko za debelo repo, ki jo plešemo v dvoje in v četvero.

Tamdol5

Petelinčki so zapeli,
a fantič, fantič je zaspal,
petelinčki so zapeli,
a fantič je zaspal.

 

Dodal sem še nagajivi konec, ko zapojemo še zadnjo kitico pesmi in zbudimo zaljubljenca iz zaspanosti, obenem pa ta kitica ustvari nekakšno celoto, dramaturški lok in poveže začetek s koncem. Čisto na koncu razigrana skupina brez priklanjanja odpleše z odra.

Plesalci so se zelo potrudili, tako s plesom, kot tudi z obrazno mimiko in žarom, ki so ga izžarevali. Mislim, da nam je uspel lep splet. To se je potrdilo na strokovnem razgovoru kjer smo dobili pohvale in lepe ocene. Uspeh je potrdilo tudi občinstvo, ki je z navdušenim aplavzom spremljalo naše odrsko izvajanje.

Pri plesu nam seveda še manjka rutine, kar bomo dosegli z nadaljnjimi vajami. Za popolni nastop je potrebno vložiti veliko energije in truda.

Meni in verjamem, da tudi plesalcem, je splet zelo všeč in srčno upam, da bo všeč tudi gledalcem, ki jim je namenjen.

Miran Vodušek, vodja FS

Prisluhnite uvodnemu petju

Komentarji (0)
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih